RETRO RÁDIÓ

Dráma Sárospatakon: „Felkészültünk, amire egy szülő sosem tud: a búcsúra” – majd megtörtént a csoda





Csáky Somát tavaly áprilisban 25 ezer volt erősségű áram rázta meg egy vasúti vagon tetején, amikor egy társa életét próbálta megmenteni. A 16 éves fiatal túlélve a balesetet másoknak szeretne segíteni történetével, és a véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.03.09.
Áramütés Soma túlélő tinédzser

Csáky Soma épp egy barátja életét próbálta megmenteni, amikor egy vagon tetején 25 000 volt erősségű áram rázta meg és nagyfokú égési sérülést szenvedett. Csodálatos módon a tavaly áprilisban komoly égési sérüléseket elszenvedő fiú túlélte a balesetet, most pedig másokon szeretne segíteni. Ennek okán lett a Bethesda Gyermekkórház „Visz a vérem véradó influenszerképző" kampányának első nagykövete. 

Soma a barátja életét próbálta megmenteni tavaly áprilisban, amikor megégett – Fotó: Csáky László

Barátja életét akarta megmenteni, amikor áramütés érte

A 16 éves fiú a sárospataki pályaudvartól néhány száz méterre található vágányokhoz sétált ki barátaival, amikor hirtelen ötlettől vezérelve egyik osztálytársa felmászott egy vagon tetejére, ahol nagyfeszültségű áramütés érte. Soma látva a lángoló barátját, felmászott a vonat tetejére, és lábbal elkezdte oltani a társát, amikor őt is megrázta az áram. Ekkor leesett a vagonról, súlyos koponya- és lábtörést szenvedett. Testének több mint 50%-a megégett, izmok, idegek váltak hamuvá egyetlen pillanat alatt. Somát a miskolci kórházba szállították, ahol koponyaműtéten esett át, majd a baleset után három nappal átszállították a Bethesda Gyermekkórház égéssebészeti intenzív osztályára. A baleset napjáról Soma édesapja mesélt a Metropolnak:

„Egy telefonnal kezdődött, amikor is az iskola igazgatója hívott engem, hogy »Csáky Úr, történt egy baleset«, 2022. 04. 04-én este negyed nyolckor. Azonnal elindultunk a feleségemmel Miskolc irányába autóval. Mire leértünk Miskolcra, kezdtünk tisztába lenni a helyzet súlyosságával. Kezelhetetlen volt az érzés, hiszen nincs mintázat az ember környezetében, amibe kapaszkodhatna, hogy mi történik, mit kell tennie ilyen esetben” – mesélte lapunknak Soma édesapja, László.

Az ilyen szinten megégett gyerekek általában nem élik túl a balesetet, így mondhatni felkészültünk arra, amire egy szülő sosem tud igazán: a búcsúra

– nyilatkozta nekünk az édesapa, aki Soma édesanyjával félredobva mindent, amikor lehetett, fiuk mellett tartózkodott, és imádkozott a csodáért.

Soma a nap 24 órájában kompressziós ruhát hord – Fotó: Csáky László

Megmentették a Bethesdában kapott vérrel: most ő népszerűsíti a véradást

Soma 100 egységnyi vért kapott a Bethesda Gyermekkórházban, ahol több mint száz napot töltött, főként az intenzív osztályon. Éppen ezért is vállalta el szívesen, hogy influenszerként népszerűsítse a véradást.

A szakemberek mindent megtettek, hogy megmentsék  a tinédzser életét, és az égett területeket bőrrel fedjék. Soma testfelületének így több mint 80 százaléka sérült jelenleg, az égett és adófelületekkel együttesen. A hosszas kórházi tartózkodás után a barátját mentő hős hazamehetett a családjához, ahol otthoni rehabilitációban részesült. 

„Soma az égésben elveszítette bal fülét és hajának egy részét. Pillanatnyilag tizenkettő nagy műtéten van túl, de még van hátra néhány. Ezt követhetik majd az esztétikai korrekciók, illetve az ez irányú lehetőséget felmérése” – árulta el az édesapa. 

A baleset előtt Soma (jobbról) az átlagos tinik életét élte – Fotó: Csáky László

Iskolatársai szemében Soma igazi hős

Soma a balesetet megelőzően töltötte be a tizenötödik életévét. Biatorbágyon élt nővéreivel és szüleivel, majd kollégista lett Sárospatakon, ahol a Református Kollégium Gimnáziumának tanulója lett. Hosszú évekig kosárlabdázott, majd kenuzni kezdett. A baleset már igazolt kenusként érte őt. Szeretett gördeszkázni, gitározni, mopsz kutyájával játszani, Marvel-filmeket nézni és Bon Jovit, heavy metalt és rapet hallgatni, azaz élte a boldog tinédzserek életét. 

A baleset után minden megváltozott: azóta Soma egyéni tanrendben tanul, hetente 2-3 napot tölt jelenléti oktatásban az osztályával, ahová szülei kísérik őt. Napi huszonnégy órában kompressziós ruhát hord, amelyhez egy maszk is tartozik, melyet néha levesz, ha éppen eszik vagy hivatalos személlyel beszélget. Ez a „csodaruha” meggátolja a hegburjánzást, és évekig rajta lesz még. Környezete, főleg az iskolatársai, kis hősként tekintenek rá.

„Azt hiszem, az eseményeket feldolgoztam, nem agyalok azon, hogy miért történt mindez. Nehéz elfogadni, hogy örök nyomai lesznek a balesetnek, illetve, hogy ennyire hosszú a rehabilitáció és a felépülés, nem tudom, meddig és hova vezet az út. Nem látom előre, hogy hogyan fejlődik majd az orvostudomány és milyen messzire jutok, de biztos van valami dolgom a földön, ha itt maradtam” – árulta el a Metropolnak Soma.

Soma balesetéről könyv készült hálából azoknak, akik imádkoztak és szurkoltak a fiatal túléléséért  – Fotó: Csáky László

Másoknak akar erőt adni történetével a megégett fiú

Soma története rengeteg embert mozgatott meg, sokan szurkoltak és imádkoztak érte. 

„Amikor kezdett komoly esélye lenni annak, hogy túlélheti Soma, elkezdtem írni egy könyvet hálából azoknak, akik drukkoltak érte. Már akkor tudtam, hogy a könyv ingyenesen hozzáférhető lesz, mert célja a hála mellett a válasz azokra a kérdésekre, amelyet a »szurkolók« feltennének, ha négyszemközt beszélgetnénk. A könyv önmagában nem hordoz tanulságot, nem akar oktatni. De talán inspirálja, elgondolkodtatja a kedves olvasót” – árulta el lapunknak László, Soma édesapja, aki megírta fia történetét, és a sérülés utáni első 105 napot. 

A Somakönyv Soma teljes beleegyezésével íródott. A könyv minden mondatát felolvasta neki édesapja, mielőtt nyomdába került. Soma szerint érdekes lesz húsz év múlva majd elővenni a könyvet, és minden egyes pillanatát felidézni majd annak, hogy honnan indult a mostani élete, pláne, hogy édesapja meséli el.  

Jár a világnak egy ilyen történet is. Érzem, hogy magával rántja az olvasókat is a történetem, hiszen nem egy romantikus komédia vagy kitalált sztori, hanem a valóság. Sokan mondják, hogy átértékeltek dolgokat, vagy elgondolkoztak bizonyos témákon a könyv hatására. Örülök, hogy van ez a könyv. Megmutatja, milyen értékes az élet

– árulta el nekünk Soma, akit az életigenlés és az életöröm nem hagyott el a baleset után sem. Sőt, feladatának érzi, hogy közreadja történetét és példát mutasson. 

Szeretném megosztani minél több emberrel, hogy mennyire értékes dolog az élet: tessék megbecsülni és élvezni

– nyilatkozta.

– Most pillanatnyilag a véradáshoz kapcsolódó ismeretterjesztés van a középpontban számomra, de majd egyszer szeretnék úgy élni, csak egyszerűen, mint minden nem nagyégett ember árulta el céljait nekünk a fiatal hős. 

A Visz a vérem véradó kampány első influenszere lett Soma

Soma és szülei számára nem volt kérdés, hogy elfogadja a felkérést a véradásos kampányra, amikor felkereste őt a Bethesda kommunikációs igazgatója, dr. Tamásné Bese Nóra, hiszen ha egy éve ő nem kap vért a kórházban, ma már nem lenne köztünk. Soma számára büszkeség egy ilyen ügy mellett kiállni. Influenszerként a feladata az lesz majd, hogy népszerűsítse a véradást a közösségi médiában, rendezvényeken, és különböző eseményeken, aminek fontosságára ő maga az élő példa.

 





 





Ezeket olvastad már?
Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás