RETRO RÁDIÓ

Jelentős drágulás jöhet a söröknél

Legutóbb év elején volt nagyobb áremelés, most ismét várható. December elejétől rossz világ várhat a sörök szerelmeseire.Megosztás
Szerző: metropol
2022.11.23. 12:03
drágulás

A folyékony kenyér ára akár 40-50 forinttal is nőhet. Legalábbis így értesült a Metropol. A szomszédunkban zajló háború kitörése után az alkoholos termékek árai szerényebben emelkedtek mint az élelmiszereké, ám a fegyveres konfliktus negatív hatásai már érződnek a világ nagyobb sörgyártóinál is.

Legutóbb az év elején volt nagyobb áremelés, akkor mind a három nagy külföldi tulajdonú magyarországi sörgyártó emelte az árait. A kereskedők szerint 4-5 százalékos volt az áremelés, ami a legolcsóbb söröknél 10 forintot jelentett, de a prémium sörök árai ennek többszörösével is nőttek. A Ripost úgy tudja, hogy több hazai kereskedés, éppen ezért jó előre bevásárolt, azért hogy elkerüljék a drasztikus mértékű drágulást.

Mint, ahogyan arról korábban beszámoltunk, a szankciós válság és az energiakrízis miatt egyre nagyobb gondokkal küzd Európa legnagyobb maláta exportőre. A gyártáshoz ugyanis elengedhetetlen a gáz, ám a földgáz ára egy év leforgása alatt megduplázódott, mostanra pedig már megháromszorozódott, így egyre drágábban lehet előállítani a sört.

Jelentősen elszállhat a folyékony kenyér ára Fotó: MEDIAWORKS

Németországban is egyre aggasztóbb a helyzet, mivel soha nem látott mértékű a szén-dioxid hiánya, így sok kisebb sörgyártó már kénytelen volt lehúzni a rolót, vagy legalábbis csökkenteni a termelését.

A fent említett problémák ellenére a hazai termelés biztosított. Lapunk megkeresésére a Magyar Sörgyártók Szövetsége azt írta: nem tartanak árpa, és maláta hiánytól. Az ünnepek közeledtével a mostani drágulás viszont érzékenyen érintheti a pénztárcánkat. A magyarországi sörfogyasztás nagyobb része az áprilistól októberig terjedő melegebb időszakra esik, amikor első sorban a könnyű lager és ale sörök adják a forgalom legnagyobb részét, a hidegebb hónapokban is ezek típusok a legkedveltebbek. Így tulajdonképpen minden szezon sörszezon.

Egyébként a magyar gyártók kínálatában is megtalálhatóak a téli időszak sötétebb, testesebb, magasabb balling fokú sörei - hangsúlyozták.

„Ilyenek a hagyományos porter és bak sörök vagy az angol porterből kifejlődött ír stout, amelyek mindegyike remekül illik hosszú baráti beszélgetésekhez, családi összejövetelekhez. Megemlíthetjük még a különleges belga apátsági söröket, ezek igazi ékei lehetnek az ünnepi asztalnak vagy ajándékkosaraknak„ - hívta fel a figyelmet lapunknak a szövetség.

Az első féléves adatok alapján viszont jó hír, hogy, az éves fogyasztás várhatóan a drágulás ellenére is

nagyobb lesz, mint a tavalyi, mondta, még korábban Kántor Sándor a szövetség elnöke a Portfoliónak adott interjújában.

Ezeket olvastad már?
Három gyermekét fojtogatta halálra egy anyuka

Három gyermekét fojtogatta halálra egy anyuka

Rekordszámú maskarás búcsúztatja a telet az idei mohácsi busójáráson

Rekordszámú maskarás búcsúztatja a telet az idei mohácsi busójáráson

Ezt nem hiszed el! Ennyivel nőtt Mark Zuckerberg vagyona idén

Ezt nem hiszed el! Ennyivel nőtt Mark Zuckerberg vagyona idén

„Számunkra ez hatalmas sokk” – nagy jövőt jósoltak a Dunába fulladt 18 éves Teréziának

„Számunkra ez hatalmas sokk” – nagy jövőt jósoltak a Dunába fulladt 18 éves Teréziának

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás