RETRO RÁDIÓ

2000 beteg kapja a kísérleti magyar gyógyszert





Elkezdődtek tegnap a remdesivir nevű hatóanyag klinikai vizsgálatai hazánkban, ami 10 hónapig tart majd. Mint ismert, korábban Donald Trump is remdesivir-kezelést kapott. A Metropol felkereste a klinikai vizsgálatokat vezető professzort, Kovács L. Gábort, aki minden fontos információt elárult a gyógyszerrel kapcsolatban.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.10.13.
gyógyszer Kovács L. Gábor koronavírus remdesivir

Ahogy nő a fertőzöttek száma, úgy egyre több koronavírusos beteg szorul kórházi ellátásra. A súlyos állapotban lévő fertőzötteknek most a remdesivir nevű készítmény adhat reményt, amelynek a tesztelése tegnap kezdődött meg. A Metropol megkereste a klinikai vizsgálatokat vezető professzort, aki minden fontos információt elárult a gyógyszerrel kapcsolatban.

–A klinikai vizsgálatokra azért van szükség, mert egyelőre nincs a világon olyan gyógyszer, amit kifejezetten a koronavírusra terveztek, engedélyeztek, és hoztak forgalomba. Azonban vannak olyan gyógyszerek (pl. favipiravir, remdesivir), amelyek más vírusokkal szemben eredményesek voltak, így most ezeket ki kell próbálni, hátha a Covid esetén is megoldást jelentenek – kezdte a Metropolnak Kovács L. Gábor akadémikus, a HECRIN KONZORCIUM elnöke.

– Az egyik ilyen sikeresnek bizonyuló hatóanyag a remdesivir, amit eredetileg Ebolában szenvedő betegeknek fejlesztettek ki. Külföldi szakmai beszámolók alapján ugyanakkor a koronavírusra is sikerrel alkalmazható azoknál a súlyos állapotban lévő betegeknél, ahol már jelen van tüdőgyulladás, a nehéz légzés. 2000 betegre kaptunk engedélyt, így ennyien juthatnak hozzá ingyen ehhez a magyar vizsgálati gyógyszerhez, amit a Richter Nyrt. készített el. A klinikai vizsgálatok 10 hónapon át tartanak majd nagyon szigorú kontroll mellett kezdetben hét intézményben, köztük a négy orvosképző egyetemen, a Dél-pesti Centrumkórházban, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, valamint a Szent János Kórházban. Szeretnénk, hogy a jövőben tovább bővülhessen azon intézmények sora, ahol elérhető a gyógyszer, és bízunk abban, hogy a tegnap elindult vizsgálatok rövid időn belül biztató eredményeket hoznak – jelentette ki a klinikai vizsgálatokat vezető professzor.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Müller Cecília köszönetet mondott a magyar gyártónak

Müller Cecília országos tiszti főorvos tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Covid-betegeket ellátó intézményekben rendelkezésre áll a koronavírus-fertőzöttek kezelésében használható remdesivir hatóanyagú gyógyszer. Bejelentette, hogy hazai gyártó, a Richter Gyógyszergyár is állít elő ilyen készítményt és rendelkezésre bocsátja a kórházak számára.

–Saját magyar gyártótól is rendelkezésre áll a készítmény, ezt hadd köszönjem meg. A Richter gyógyszergyár készítette el, így köszönöm a vezérigazgatónak a gyors ügyintézést és a munkatársaknak is azt, hogy immár hazai gyártású készítmény is a rendelkezésünkre áll – mondta.

Szlávik: Nagyobb az esély az életben maradásra

Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa szerint a remdesivir itthon is hatékony lehet, ugyanis több beteg sokkal hamarabb gyógyult meg, mint azok, akik nem kapták meg ezeket a gyógyszereket, emellett kevesebb eséllyel kerültek intenzív osztályra és nagyobb valószínűséggel maradnak életben. A vírusellenes készítmények nem csodaszerek, de segítséget nyújthatnak az idős betegek gyógyulásában – mondta, hozzátéve, a most vizsgált gyógyszerek csak a klinikai teszteket követően kerülhetnek a háziorvosokhoz, addig csak kórházakban alkalmazhatóak.

Fotó: MTI/Árvai Károly/kormany.hu

Patikában senki ne keresse

A remdesivirből öt napon át hat ampullát kapnak a középsúlyos állapotban lévő betegek. Ez egyébként a nyolcadik koronavírus elleni készítmény, amelynek a klinikai vizsgálatát engedélyezték a magyar hatóságok, de ez nem azt jelenti, hogy bárki bárhol hozzájuthat. „Senki ne gondolja, hogy ezt beszerezheti patikában, ezért kár elmenni a gyógyszertárba, ezt csak kezelőorvos felügyelete mellett lehet szedni – tisztázta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója, Szentiványi Mátyás a M1-en.

Trumpnak is segített

Mint arról korábban beszámoltunk, Donald Trump amerikai elnök is elkapta a koronavírust, ami miatt kezelésre szorult. Több gyógyszert, köztük egy kísérleti antitest-készítményt és remdesivirt kapott. A remdesivir-kezelést múlt keddig kapta, azaz még azt követően is, hogy hétfő este visszatérhetett a Fehér Házba.





Ezeket olvastad már?
Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás