RETRO RÁDIÓ

A Bermuda háromszög rejtélye - megfejtették a titkát?





Évszázadok óta nem tudják megfejteni a Bermuda-háromszög rejtélyét. A kutatók szerint van magyarázat arra, miért tűnnek el ott a hajók



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.28.
rejtély bermuda-háromszög

A Bermuda-háromszög legendája egyike azon különleges rejtélyeknek, mely évszázadok óta foglalkoztatja az emberek fantáziáját, de a kutatók még mindig csak találgatnak, biztosat nem tudnak.

A Bermuda-háromszög, más néven a Halálos háromszög vagy az Ördög háromszöge, az Atlanti-óceánon található, csúcsait Miami, a Bermuda-sziget és Puerto Rico alkotják. Ezen a területen több száz hajó és repülőgép tűnt el vagy szenvedett szerencsétlenséget, nem beszélve a navigációs műszerek meghibásodásáról és egyéb szokatlan jelenségekről.

Fotó: Shutterstock

Az első szokatlan incidensekről 1492-ben számoltak be, amikor Kolumbusz furcsa fényeket tapasztalt, és az iránytű is megbolondult. 1872-ben a Mary Celeste nevű hajó és annak legénysége tűnt el nyomtalanul. 1945-ben a 19. repülőraj öt bombázója vált köddé. 1918-ban pedig a 165 méter hosszú USS Cyclops haditengerészeti szállítóhajó veszett el a fedélzetén több mint 300 emberrel és 10 ezer tonna mangánérccel.

Mi lehet a magyarázat?

Az amerikai geokémikus, Richard McIver szerint a hajók eltűnését az magyarázhatja, hogy az óceán fenekén földcsuszamlások vannak, amelyek hatalmas mennyiségű metángázt termelnek. Ez jelentősen csökkentheti a víz sűrűségét, felhajtóerejét, és így bármilyen hajó azonnal elsüllyedhet.

Randall Cerveny, az Arizonai Egyetem földrajztani professzora úgy véli, hogy a hatszög alakú felhők – amelyek bárhol képződhetnek, ahol a hideg levegő és a meleg tengervíz összetalálkozik - veszélyes körülményeket teremthetnek az óceánátszelő hajók és repülők számára.

Az is egy elmélet, hogy a hajól eltűnését egyszerűen csak a sekély vizek okozzák. James Delgado régész szerint a hajószerencsétlenségek nagy részéért a korallzátonyok, a sekély vizek és a forgalmas kereskedelmi hajóutak okozzák. Az, hogy itt ilyen sok hajó tűnt el, az a nagy hajóforgalommal magyarázható.





Ezeket olvastad már?
Vagány papi: ő a világ legöregebb gördeszkása – Fotó

Vagány papi: ő a világ legöregebb gördeszkása – Fotó

Megrázó képek – ezt tették a gepárdok a zebrával

Megrázó képek – ezt tették a gepárdok a zebrával

Az orvosok is elsápadtak attól, amit a fiú péniszében találtak

Az orvosok is elsápadtak attól, amit a fiú péniszében találtak

Veszélyes örömforrás, ezzel a játékszerrel vigyázz az ágyban

Veszélyes örömforrás, ezzel a játékszerrel vigyázz az ágyban

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás