Mint arról korábban a Metropol is beszámolt, egy hete elhunyt a 99 éves Fülöp herceg.

Edinburgh hercegéről április 17-én, szombaton fognak megemlékezni a windsori kastély területén, a Szent György-kápolnában egy istentisztelet keretei között. A koronavírus járványra való tekintettel az eseményt csak online közvetítésen keresztül lehet majd megnézni. Kértek mindenkit, hogy maradjanak távol az eseménytől, amit egyébként is szerényebb módon rendeztek meg a járványhelyzetre való tekintettel.

(Fotó: AFP)

Nem lesz felhajtás

A Buckingham-palota tervei szerint Fülöp herceg temetése tükrözni fogja utolsó kívánságait. Többek között meghagyta, hogy nem szeretne nagy felhajtást, rangja ellenére egy visszafogott és egyszerű katonai gyászszertartás keretei között búcsúztatják majd. Teste a temetés napjáig egy, a windsori kastélyban található kis kápolnában pihen. Koporsójára saját királyi zászlaját fogják tenni, továbbá a hivatalos eseményeken viselt kardját és kalapját. Fülöp koporsóját egy olyan Land Roverre helyezik majd, amelynek tervezésében maga a herceg is részt vett. A királyi család tagjai gyalogosan fogják követni a koporsót, az első sorban Károly herceggel és két fiával: Vilmossal és Harryvel. A királynő egy másik útvonalon fog eljutni a ceremónia helyszínére. Edinburgh hercegének utolsó sorfalát a Királyi Haditengerészet, a Királyi Tengerészgyalogosok, skót Highlanderek, a Skót Királyi Ezred 4. zászlóaljának tagjai és a Királyi Légierő tagjai állják majd.

Mindezeken túlmenően a Királyi Lovastüzérség ágyúi díszlövéssel búcsúztatják majd a herceget. A koporsó 14:53-kor érkezik meg a tervek szerint a Szent György-kápolna nyugati lépcsőjéhez, ahol a himnusz, majd egy tengerészdal szól a tiszteletére. A windsori esperes és Canterbury érseke fogadja a koporsót. A meghívottaknak kötelezően szájmaszkot kell majd viselniük az egész ceremónia alatt – írja a BBC. Jelenleg Nagy-Britanniában nemzeti gyászt tartanak szombatig, a temetés napjáig. Ezután a királyi család tagjai további két hétig nyilvánosan is gyászolni fognak, vagyis feketében jelennek majd meg, de eleget tesznek közszereplési kötelezettségeiknek.