Varsányi Lívia: Igyekszem sehova nem menni a vírus miatt. Most is célirányosan jöttem, nem vagyok budapesti. Bemegyek, ahova kell, és már sietek is haza. A karácsonyi vásárlást máskor úgy szoktam intézni, hogy sétálgatok az üzletekben és nézelődőm, vagyis mászkálok jobbra, balra, de sosem hagyok semmit az utolsó pillanatra.

Fotó: Metropol

Major Gergely: Nagyjából megvettem mindent a karácsonyra, de nálunk nem lesz nagy családi összejövetel, csak kis szűk családdal ünnepeljünk. Alapvetően is férfiasan szoktam vásárolni és egyben lezavarom, vagy egy-két nagy körben. Van, amikor megcsúszok, de idén ez nem így volt. Nem is lesz nagy felhajtás, de alapvetően ritkábban járok plázába a koronavírus alatt.

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Vicka Bence: Én készen vagyok a karácsonyi bevásárlással, és máskor is inkább online végzem a vásárlást, mivel plázában dolgozom. Mindent a lehető legkényelmesebben szoktam intézni. Kerülöm a tömeget. Az áruházzal nincsen semmi bajom, csak az emberekkel, akik benne vannak. Teljesen mindegy, hogy van vírus, vagy nem.

Fotó: Metropol

Boltkörkép

– Mi maximálisan betartjuk a szabályokat, maszkban dolgozunk és van kihelyezve fertőtlenítő is – mondta a Deichmann egyik dolgozója. – Nem kényszeríthetünk senkit, hogy használja, bárki megteheti, aki szeretné. Döbbenet, de még most is vannak, akiket ki kell küldeni az üzletből, mert nem hordanak maszkot, és a figyelmeztetés után sem hajlandóak felvenni.

A Zarában sem egyszerűbb a helyzet. – Az előző évhez képest mindenhol rosszabbak az eladási eredmények, de ez nyilván nem meglepő. Az utolsó 2 hét ettől függetlenül durva volt – mondta az egyik eladó. – A Black Friday kifejezetten, akkor lehetetlen volt betartatni a másfél méteres távolságot. Szerencsére az viszonylag ritka, hogy valaki nem hord maszkot, inkább amiatt kell rászólni emberekre, hogy ne húzzák le az arcukról, amikor beszélnek hozzám, hiszen úgy semmi értelme nincs a viselésének.