A jólfésültség története – így fejlődött ki a fodrászipar





Tudd meg, mik voltak a szépségipar fejlődésének főbb mozgatórugói, állomásai, és hogyan váltak jólfésültté a budapestiek!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.01.
Módosítva: 2023.11.01.
fodrászkellék fodrászipar kiscelli múzeum hajápolás

Ahogy ma egy fodrászkellékboltban elképedünk a tárgykultúra és a kínálat gazdaságán, hasonlóan figyelemre méltó a sokszínűség, amely a fogyasztói társadalmak bármely háztartásában az otthoni hajápolással kapcsolatos eszközök, anyagok, inspirációs források, tudások terén tapasztalható. Hiszen napjaink embere is rengeteg időt tölt a hajával és arcszőrzetével: mossa, vasalja, fonja, csavarja, sütteti, festeti, vágatja, növeszti, összeköti, kiengedi, irigyli, unja, szégyelli, óvja, tönkreteszi, mutatja, takarja, elveszíti, pótolja.

A jólfésültség története
Fotó:  Facebook

A jólfésültség története – Fodrászipari forradalom Budapesten című kiállítás a BTM Kiscelli Múzeumban a haj és az arcszőrzet gondozásának társadalomtudományi, muzeológiai feltárására tesz kísérletet, ahogy az elmúlt 150 évben Budapesten megmutatkozott.

A bemutatott tárgyakat és fodrászipar-történeti dokumentumokat a Kiscelli Múzeum, társmúzeumok és nagylelkű magángyűjtők anyagából válogattuk. Munkánkat nagyban segítették a hajas szakmák neves képviselőivel folytatott beszélgetéseink.

Kurátor: Szabó Zsuzsanna, etnográfus-fodrász.
Helyszín: Kiscelli Múzeum, Sziklapince (1037 Budapest, Kiscelli utca 108.)
Meghosszabbítva: január 14.





 





Top hírek

mozi

Szegény párák – Bem mozi

Korának előítéleteitől szabadon, Bella roppant iramban fejlődik, hogy szándékának eleget téve kiálljon az egyenlőség és szabadság mellett.







Hírlevél-feliratkozás