Interneten a nyelvtudás

„Van, amikor életmentő belegabalyodni a netbe – nőnk maratoni cipővásárlásakor így már nem kell például látványos hisztit rendezni, hanem csak a bolt sötét sarkában nyomogatni a telefont, és ellenni szépen, akár egy szobanövény.”
Mennyi időt pazarolnak el a neten? (Amit tulajdonképpen észre sem vesznek.) A Facebook, a különböző weboldalak beszippantják az embert. Bekapcsoljuk a gépet, ránézünk a leveleinkre. Kicsit megnyitjuk a hírportálokat. Igazából persze online akartunk rendelni a hipermarketből, vagy beolvasni a gázóraállást, vagy megválaszolni pár üzenetet. Aztán mégis ott kötünk ki, hogy virtuális tehenet etetünk valami játékban, a YouTube-on nézzük a Csillagok háborúját, vagy a Pireneusok pásztornépeiről olvasunk egy érdekfeszítő cikket. Mire kihúzzuk a fejünket a monitorból, látjuk ám, hogy eltelt vagy három óra, pedig az egész mindössze néhány percnek tűnt. 

Nem mondom, van, amikor életmentő belegabalyodni a netbe – nőnk maratoni cipővásárlásakor így már nem kell például látványos hisztit rendezni, hanem csak a bolt sötét sarkában nyomogatni a telefont, és ellenni szépen, akár egy szobanövény. De ezeket a halott időket szépen felhasználhatnánk – például nyelvtanulásra.

Számtalan hatékony módja van bebiflázni, mondjuk, az angolt. Jelenleg is járok tanfolyamra, sosem késő, ugye. A leghatásosabb persze, ha az ember kiszabadul külföldre, és lehetőleg egyedül utazik. Ilyenkor muszáj használnia az idegen nyelvet. Átlagosan egy hét kell, mire az agy rájön, hogy jobban jár, ha megpróbál alkalmazkodni. Ekkor kapcsol át egy láthatatlan kapcsoló, és csak csodálkozunk: jé, ezt is tudtuk? (A legérdekesebb élményem, jó régen, az orosz nyelvvel kapcsolatban Moszkvában volt, amikor három nap után előjött tíz éve szunnyadó passzív nyelvtudásom, és már nemcsak sört meg ételt tudtam rendelni, hanem a taxissal meg tudtuk beszélni, miért gyulladt ki az osztankinói tévétorony, és hogy Jelcin mekkora alkoholista, de készülődik itt egy sokkal veszélyesebb figura, úgy hívják, hogy Putyin.) De ha nincs lehetőség és idő utazni, akkor érdemes más módszerek után nézni. És ha még pénzt sem akarunk rá költeni, akkor ott van rá az internet.

Már a kezdetekkor rákattantam az 5 perc angol nevű oldalra, amely részben fizetős, de vannak ingyenes leckéi is, egyszerűbb angol cikkekkel, szószedettel, „nyomkodós” tesztekkel. Ha az ember üres idejében tíz percet foglalkozik vele naponta, már sokat tett azért, hogy idegen környezetben meg tudjon majd nyekkenni. 

A múlt héten azonban elindult egy nagyon izgalmas oldal, a duolingo.hu. Teljesen ingyenes, és egyelőre, úgy tűnik, szuperhatékony. És hogy mennyire addiktív, azt jól példázza, hogy a hétvégém jelentős részét ezzel töltöttem. Még a lakás legkisebb helyiségében is át lehet nézni, mondjuk, az igeidőket.

Merthogy nemcsak számítógépen, de iPhone-on és androidos rendszeren is fut. Az egész nagyon letisztult, egyszerű, és tulajdonképpen inkább egy számítógépes játékra hasonlít. Nulla tudással, az alapokról el lehet kezdeni angolt tanulni. Az okos alkalmazás kikérdez szóban-írásban, értékel, és ha hibázunk, elveszítünk egy „életet”. Meghívhatjuk Facebookon az ismerőseinket, versenyezhetünk velük. Igazi móka, miközben az ember folyamatosan használja az agyát, és fejleszti magát.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu