Korszakhatár ez a nap Budapest történelmében





Ma 150 éve döntötték el egy törvénycikkben, hogy egyesül Pest, Buda és Óbuda, és létrejön az egységes Budapest. Sokan nem is tudják, hogy hazánk fővárosát sokáig két egymástól független, szabad királyi városként kezelték, majd a 19. században törvényben rögzítették Budapest megalapítását.



Megosztás
Szerző: Julius. K.
Létrehozva: 2022.12.22.
Módosítva: 2022.12.22.
Buda fővárosi közgyűlés főváros Pest Óbuda

Ma van 150 éve, hogy 1872. december 22-én törvénycikkben szentesítették az 54 ezer lakosú Buda és a 200 ezer lakosú Pest szabad királyi városok, valamint a 16 ezer lakosú Óbuda és a Margitsziget egyesítését – derül ki a Múlt-Kor történelmi portál cikkéből. Nem hozták meg könnyen ezt a döntés a városok vezetői, az egyesítési folyamat egy évig tartott, majd az 1873. november 17-i díszközgyűléssel ért véget. 

Fotó: Nagy Zoltan – Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal

Ezután kezdte meg működését a Fővárosi Tanács.

A ma 150 éve megkezdett egyesülési folyamat lezáró dátumáról, november 17-ről ma is megemlékeznek Budapesten, amit a Főváros Közgyűlése 1991. március 21-i döntése értelmében a főváros ünnepnapjának neveztek ki. 

A döntés jelentőségével valószínűleg már akkor tisztában voltak a városatyák, ami be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. A dinamikus fejlődés lehetővé tette, hogy Budapest világvárossá nője ki magát. Elősegítette az ipar és a kereskedelem gyors és nagyarányú növekedését, valamint a közintézmények fejlődését. A polgári lakosság 1890-re 492 ezerre emelkedett. 1870-ben Pest-Buda még 17. volt az európai nagyvárosok sorrendjében, 1900-ban Budapest már a 8. lett.

Fővárosunk persze ennél jóval régebbi és gazdagabb múltra tekint vissza, hiszen már az őskorban is volt emberi település a területén, majd a kelta alapítású, de latin néven elhíresült Aquincum, amely a római korban Alsó-Pannónia tartomány székhelye volt. Ma Budapest az ország szíve és a határokon átnyúló magyar nemzet fővárosa.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás