"Azt hittem, egy képeslap-várost találok, mint a fényképeken" - csalódottak a budapesti sötétség miatt az olasz turisták





Óriási károkat okoz a hazai idegenforgalomnak és kereskedelemnek a karácsonyi díszkivilágítás lekapcsolása - erről beszélt a Metropolnak egy budapesti utazásszervező.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.23.
díszkivilágítás karácsony turizmus

Idén is turisták tízezrei látogatnak el év végén a magyar fővárosba, hogy részesei lehessenek a "hamisítatlan budapesti karácsonyi hangulatnak", amit a prospektusok évek óta kínálgatnak nekik - most azonban átverve érzik magukat.

Edina, aki két évtizede dolgozik budapesti utazási irodáknál, a Metropolnak elmondta: rengeteg olasz turista panaszkodik amiatt, hogy a karácsonyi díszkivilágítás Karácsony Gergely által elrendelt "megspórolása" miatt a magyar főváros teljesen elvesztette a karácsonyi vonzerejét.

Andrássy út régen/ma
Tavaly ki volt világítva, idén sötét Európa egyik legszebb sugárútja, az Andrássy út  Fotó: Mónus Márton/VI / MTI/Metropol

A turizmus "nem felejt"

"Sokan számoltak be arról, hogy már hónapokkal ezelőtt megvették a repülőjegyet különböző akciók keretében, és a prospektusokban szereplő meseszép, kivilágított városra számítottak. Nem csoda, hogy csalódottak, hiszen ehelyett minden sötét. Többen elmondták, hogy szerettek volna utazni a gyerekekkel a híres fényvillamoson is, és itt tudták meg, hogy azt is megszüntette a főváros" - számolt be Edina a Metropolnak.

Az utazási szakember elmondta: a turisták tömeges csalódottsága iszonyatos kárt okoz a Covid miatt amúgy is megtépázott hazai idegenforgalomnak és kereskedelemnek.

Ez annyira érzékeny terület, hogy még a 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa hatása is érzékelhető volt a budapesti idegenforgalomban. Minden, ami idén decemberben történik, hatással van a jövőre, a turizmus 'nem felejt'

- összegezte Edina.

Fényvillamos régen/ma
Idén halovány a híres pesti fényvillamos  Fotó: Metropol

Az olasz lapok máig Budapestet ajánlják a varázslatos karácsonyi hangulat miatt

Korábban a Metropol beszámolt arról, hogy az olasz lapok elsőként Budapestet ajánlják azoknak a családoknak, akik úgy döntenek, hogy megajándékozzák gyerekeiket egy életre szóló karácsonyi élménnyel. Az amerikai Sky News olasz testvérmédiája, a Sky Tg24 arról írt, hogy a magyar főváros tökéletes egy családi kiránduláshoz, és ahhoz, hogy "az olaszok is megízlelhessék a karácsony igazi hangulatát és legszívhezszólóbb hagyományait".

Csalódottságukról írnak az olasz netes fórumokon

Az olasz turisták budapesti Facebook-csoportjában rengeteg kiábrándult posztot olvashatunk.

"Tegnap jöttem vissza Budapestről, és őszintén szólva egy kissé csalódott vagyok. Nem is annyira a város miatt... inkább a karácsonyi hangulat miatt. Azt hittem, hogy egy képeslap-várost találok, ahogy azt a fényképeken is láttam. Ezzel szemben nagyon kevés a fény, és ami van, az sem hatott rám különösebben..." - írta Alex, aki Szardíniáról érkezett Budapestre karácsonyozni.

"Harmadjára vagyok itt, de most szegényes és kevés a díszkivilágítás, és drágák a vásárok. Nem éreztem azt a karácsonyi hangulatot, amit az elmúlt években..." - panaszkodott Manuela.

"Nem lehet összehasonlítani az elmúlt évekkel. Az Andrássy út sötét, nem sok karácsonyi hangulat van" - adott hangot csalódottságának Anna.

Daniela pedig arról írt, hogy "a pozsonyi főtéren jobb a karácsonyi hangulat".

olasz komment
" Azt hittem, hogy egy képeslap-várost találok, ahogy azt a fényképeken is láttam" - írja Alex  Fotó: Facebook

Az európai nagyvárosok sikeresen megoldották az energiatakarékos kivilágítást

Karácsony Gergellyel ellentétben a legtöbb európai nagyváros vezetőjének sikerült megoldania, hogy megőrizze a karácsony hangulatát. Rómában tömegek gyűltek össze az utcákon, amikor felkapcsolták a díszkivilágítást, a város karácsonyfájának világítását napelem és akkumulátor biztosítja. Párizsban fényárban úszik a Champs-Élysée és környéke, Bécs, Berlin és London energiatakarékos LED-égőkkel és időkorlátozással mentette meg a karácsonyi világítást. Az olasz Gubbio pedig kimondottan a kedvében akar járni idén a turistáknak, ezért egy óriási karácsonyfát rajzoltak fel égőkből a városka fölötti hegyoldalra.

Megmentették a karácsonyt a vidéki nagyvárosok is

A magyar nagyvárosok közül is a sokan megőrizték az ünnepi díszkivilágítást. Fénylő karácsonyi hangulatot sugároznak Debrecen, Szeged, Veszprém és Eger utcái is.

A miskolci adventi villamos pedig idén újra Európa legszebbje lehet. 

Te elsötétítenéd a karácsonyfád 46 forintért?

A karácsonyi díszkivilágítás a 410 milliárdos éves budapesti költségvetésből 28 millió forintba került volna. Ez arányaiban azt jelentené - a KSH adatai szerinti 335 ezres nettó átlagkeresetet figyelembe véve -, mintha egy kétkeresős család az éves költségvetéséből 46 forintot akarna megspórolni azon, hogy nem világítja ki a karácsonyfáját.

Ráadásul ha Karácsony Gergely mégis meggondolná magát, az ünnepi díszkivilágításra bőven lenne pluszpénz, hiszen az önkormányzatok a Gazdasági Kabinet döntése értelmében állami támogatást kapnak a - többek között épp a közvilágítást érintő - energiaszámláik kigazdálkodásához.

Egy hónap alatt többet költ Karácsony tanácsadókra

A hirado.hu arról írt, hogy a főpolgármester már két éve is havonta 30 milliót fizetett az összesen 40 tanácsadójának, és ez az összeg azóta még tovább emelkedett. A Magyar Nemzet többször is nyújtott be közérdekű adatigénylést a fővárosnak, amiből kiderült, hogy az elmúlt években 50-100 százalékkal nőtt a ezeknek a tanácsadóknak a juttatása. Vagyis egy hónap alatt többet költ tanácsadókra a főváros, mint amennyit a karácsonyi díszkivilágításon megspórol.

A Ripost december elején fedezte fel, hogy a Lánchíd lámpái több mint egy héten át éjjel-nappal világítottak, amiket csak a portál cikke után kapcsoltak le. A Ripost által felkért szakértő becslése szerint ezzel akár 3-4 millió forintot is eltapsolhatott a főváros - teljesen fölöslegesen.
 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás