„Számunkra a karácsony az nemcsak családi, hanem keresztény ünnep is” – Így készül Novák Katalin karácsonyra – Videó!





Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az Év Családbarát Vállalata díjkiosztó gáláján adott soron kívül villáminterjút a Metropolnak. Arra voltunk kíváncsiak, lehet-e családbarát munkahely egy minisztérium, és hogy mit jelent a család a háromgyermekes édesanya számára, illetve hogyan készülnek otthon az ünnepekre?



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.12.09.
advent

Működőképes-e egy minisztérium mint családbarát munkahely?

– Nem könnyű, és folyamatos odafigyelést igénylő feladat, de nem lehetetlen. Nekünk gondolnunk kell azokra is, akik még a családalapítás előtt állnak, és nem találták meg a párjukat, hogy legyen idejük nekik is párt találni, ne ott töltsék az egész életüket a minisztériumban. Aztán gondolnunk kell a kisgyermekesekre is, csakúgy, mint azokra, akik idős, beteg szüleikről, rokonaikról gondoskodnak. Ez mind-mind hozzátartozik a családbarát mentalitáshoz, ahogyan az is, hogy nyárra segítsünk a gyermekfelügyeletet megszervezni, vagy ha adott esetben valakinek olyan kihívásokkal kell szembenéznie, ami olyan feladatok elé állítja, hogy munkaidőben el kell hagyni a munkahelyét, akkor ehhez is tudjunk rugalmasan alkalmazkodni. Szerintem elsősorban rugalmasságot, rugalmas hozzáállást követel meg a családbarátság egy munkaadótól. Dolgozunk rajta.

Novák Katalin: A családbarát minisztérium nem könnyű feladat, de nem lehetetlen Fotó: Metropol/MK

„…Ami a miénk” címmel kiadtak egy kötetet, amely ötven írást tartalmaz a családról.

– Adventre jelent meg ez a könyv, ötven szerzőt kértem meg arra, hogy mondják el: nekik mit jelent a család, mi jut eszükbe erről. Születtek olyan írások is, amik tudományos igényességűek, és születtek egészen személyes vallomások is. Amivel én kapcsolódom ehhez a kötethez, az az, hogy én mind az ötven írás elé egy személyes ajánlót írtam, és ezzel együtt jelentek meg, és már kapható is – akár karácsonyi ajándékként a könyvesboltokban is.

A kötet már kapható, karácsonyi ajándéknak is adható Fotó: Metropol/MK

A miniszter asszonynak mit jelent a család?

– Számomra a család a legnagyobb büszkeség forrása. Erőforrás, és nemcsak egy rózsaszín történet, hanem bizony küzdelmekkel is jár. Néha jelent lemondást, nehézségeket, de leginkább örömöt, és olyasvalamit, amiről nem mondanék le, és ami szintén tanít arra, ami a könyvnek a mottója is: hogy „Tanuljunk meg vágyakozni az után, ami a miénk”. Azt hiszem, mindannyiunknak segít, ha megtanulunk vágyakozni az után, ami a miénk.

Együtt készül a család az ünnepre Fotó: Metropol

Ha már a Simone Weiltől idézett: „Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk” gondolat szerepel a családról szóló könyv címében. Pilinszky János ugyanezt az adventre vonatkoztatja. Hogyan készülnek otthon az ünnepre?

A miniszter asszony gyakran áll neki sütni munka után a családjának Fotó: Novák Katalin közösségi oldaláról

– Adventben minden a várakozásról szól, és ez azt jelenti, hogy karácsonyi illatok lengik be a lakást, elkészítjük azokat a kis narancsokat, amiket szegfűszeggel tűzdelünk meg. Adventi koszorú kerül az asztalra, az egész lakást feldíszítjük, mindenhol megjelennek a karácsonyi díszek. Igyekszünk beszélgetni is, bibliai történeteket olvasunk, és készülünk lélekben is Krisztus születésére. Számunkra a karácsony az nemcsak egy családi ünnep, hanem egy keresztény ünnep is, és ennek megfelelő módon szeretnénk megünnepelni minden évben.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás