Kevésbé vagyunk óvatosak a második hullámban





Az Ipsos legfrissebb felmérése alapján kijelenthető: a magyarok az első hullámhoz képest, a mostani időszakban kevésbé óvatosak, egyedül a maszkviselés terén nem enyhült a fegyelem. Az eredmények szerint pedig a nők sokkal jobban betartják az előírásokat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.18.
Budapest élen jár

A felmérés azt mutatja, hogy a tavaszi vírushelyzethez képest országosan 37 százalékkal többen viselnek maszkot szeptemberben, összesen a megkérdezettek 84 százaléka. A további óvintézkedéseket - például a kézfogások, a tömegközlekedési eszközök, vagy a rendezvények elkerülését – azonban az első hullámhoz képest jóval kevesebben tartják be. A legnagyobb eltérés abban mutatkozik meg, hogy mennyire kerülik az emberek „másokkal a személyes kontaktust”. Tavasszal a lakosság 72 százaléka betartotta ezt, ősszel viszont csak 30 százalékuk figyel erre oda. Egyértelműen látszik, hogy a növekvő fertőzés számok ellenére a magyarok kevésbé óvatosak, jóval kevesebben tartják be a védekezéshez szükséges előírásokat.

A nők óvatosabbak

Az eredmények alapján egyértelmű, hogy a nők nagyobb arányban kerüli a másokkal való kontaktust és a kézmosásra is jobban figyelnek. A férfiak viszont a tömegközlekedést kerülik nagyobb számban. A 30 év alattiak, akik körében a második hullámban leginkább terjed a vírus, bátrabban mennek közösségbe, ugyanakkor ők is betartják az alapvető óvintézkedéseket.

Budapesten bátran mennek közösségbe

Az ország többi régiójához képest a főváros lakossága jóval bátrabban megy közösségbe, és a tömegközlekedést is rendszeresen használják. Az óvintézkedések betartása terén azonban élen jár, főként a maszkviselésben, amit a budapestiek 95 százaléka rendszeresen hord.

 

Mit gondolnak a budapestiek?

Itt a járvány második hulláma. Másképp viselkedik most, mint tavasszal, az első hullám idején?

Somogyi Áron: Én ugyanúgy viselkedem, mint tavasszal, de a baráti társaságom elengedte magát. Én nem járok bulizni, igyekszem minél többet otthon maradni, de egyetemista vagyok, úgyhogy nehézkes. Ma például kötelező testnevelésem volt, ahol össze vagyunk zárva. Szerintem ez a hullám kicsit súlyosabb, szóval legalább ugyanannyira kellene komolyan venni, mint az előzőt. Korábban is hordtam a maszkot, beltéren mindig, kültéren meg, amikor úgy érzem, hogy meghalok a melegtől, leveszem, de egy aluljáróban már visszavenném. Van nálam kézfertőtlenítő is. Az egyetemen van kézfertőtlenítő, és ha hazamegyek, rögtön kezet mosok.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Stüner Vivien: Az első hullámban elvesztettem a munkahelyem, egy moziban dolgoztam, most meg a vendéglátásban. Változott a hozzáállásom: az elsőben mindenki nagyon félt, én is, de most már nem annyira félek. Vannak ismerőseim, akik elkapták a vírust, és nagyon enyhe tüneteket produkálnak, szerintem már én is elkaptam, és velem semmi nincs. Maszkot hordok, de inkább a többi ember miatt, hogy ne féljenek tőlem. Ugyanúgy kézfertőtlenítőzöm, kesztyűben dolgozom, de úgy érzem, hogy az a fontosabb, hogy milyen válság jön. Ugyanúgy kéne élni, mint eddig, minthogy ennyire megijedjünk egy vírustól.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

Szabó Lili: Mivel eddig nem kaptuk el, talán nem félünk annyira, így nem zárkózunk be annyira, mint előtte. A maszkot használom, ahol kötelező. Kézfertőtlenítő nincs nálam, és nem gondolom, hogy gyakrabban mosnék kezet, mint tavasszal.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás