Falusi Mariann: Pokoli nehéz, de meg kell tanulnom a Györgyi nélküli létezést





Az Artisjus-díjas énekesnő talán megszámolni sem tudja, hogy hányszor állt már színpadon. De amire Falusi Mariann most készül, arra még sosem volt példa.



Megosztás
Szerző: Zs.
Létrehozva: 2024.05.02.
Módosítva: 2024.05.02.
Falusi Mariann Lang Györgyi egyedül koncert

Május 20-án lesz egy éve, hogy meghalt Lang Györgyi, a Pa-Dö-Dő zenekar énekese, Falusi Mariann elválaszthatatlan alkotótársa. A két művész több mint harminc éven át dolgozott együtt, emellett legendás barátság fűzte őket egymáshoz, az elvesztése húsba markoló fájdalmat okozott Mariann-nak. Egy művész karrierjét azonban egy ennyire gyötrelmes veszteség sem törheti ketté – illetve nem szabad, hogy kettétörje –, Mariann-nak nem volt más választása, mint tovább haladni az útján. A kivételes hangú énekesnő számtalan koncerten és színházi darabban lépett fel az elmúlt egy évben, sőt önálló estje is volt. Amire most készül, az viszont kétségtelenül az élete egyik fontos állomása lesz. A színpadon kivételesen „egyedül” lesz. Csak Ő.

Falusi Mariann
Élete egyik meghatározó koncertje előtt áll az énekesnő (Fotó: Falusi Mariann)

Falusi Mariann: Csak én

Egy baráti beszélgetés során merült fel először a gondolat, hogy Mariann egy olyan önálló esttel lépjen fel, ahol nagyzenekar muzsikál mögötte, és ahol a világ legszebb és legkedveltebb filmzenéi csendülnek fel. A tervezésből aztán megvalósítás lett, az énekesnő 2024. október 25-én, a MOM Kultban ad egy nagyon különleges koncertet, Csak én címmel. A hatszáz férőhelyes nagyteremben az ígéretek szerint „csak úgy röpködnek majd az Oscar-díjak”, hiszen a világ legkedveltebb és legismertebb dallamai kelnek életre. És hogy mit jelent Mariann-nak egyedül állni a színpadon? A lapunk erről kérdezte az énekesnőt.

Falusi Mariann
Mariann világ életében csapatjátékos volt (Fotó: Földvári Zsófi)

Csak én – még ízlelgetnem kell ezt a két szót. Emlékeim szerint soha életemben még csak ki sem mondtam, semmilyen összefüggésben. Mindig csapatjátékos voltam, és bár egyke gyerekként nőttem fel, a személyiségemből mindig is hiányzott az a »csak én« attitűd. Élni, alkotni, mindent vagy bármit csinálni társaságban szeretek. Most mégis megszületett ennek az előadásnak az ötlete. Érdekes az élet…

Marianntól azt is megkérdeztük, hogy milyen érzések ébrednek benne az est címével kapcsolatban!

Szomorúságot és kiteljesülést is takar. Egyszerre mindkettőt. Pokoli nehéz, de meg kellett, nem is múlt idő: meg kell tanulnom a Györgyi nélküli létezést. Néha megy, néha nagyon nem… Amikor a Csak én-estről beszélgetek az alkotótársakkal, akaratlanul is beugrik, mit gondolna erről Györgyi. Az biztos, hogy soha nem szeretett volna ilyenben részt venni, mert bár operettet ugyan énekelt színházban és a Pa-Dö-Dő-koncerteken is, ez őt nem hozná lázba. Engem viszont mindig bátorított, hogy csináljam azt, amit a közös zenekarunk mellett is szerettem. Énekeltem már korábban a Szombathelyi Savaria zenekarral, vagyis van nagyzenekaros tapasztalatom, talán ahhoz lehet hasonlítani ezt a most soron következő koncertet is.

Falusi Mariann
Nincs olyan nap, amikor ne jutna eszébe a másik fele, Lang Györgyi (Fotó: Földvári Zsófi)

Rászakad az emberre a magány

Falusi Mariann lázasan készül az októberi bulira, ami nemcsak szakmailag, de érzelmileg is komoly kihívás lesz számára. Az énekesnő azt mondja, hogy mérföldkő lesz az életében, és egyáltalán nem biztos, hogy nem fogja akár többször is elsírni magát a koncert alatt. 

Én ilyen sírós vagyok… Bármin képes vagyok sírni, ami megérinti a lelkem. Legyen az egy kiskacsacsalád, amelyik a napokban átsétált előttünk a 6-os főúton. Megható volt, hogy minden kocsi megállt, és türelmesen várt, amíg átérnek. De elpityeredtem Fáy Miklós publicista és nem mellesleg nagyon jó barátom írásán is, ami a koncertem bemutatását hivatott képviselni. Hiszen benne van minden boldogság és szomorúság, amit egyszerre érzek

Falusi Mariann
Mariann legutóbb a meglepetés-születésnapján pityeredett el (Fotó: 6SZÍN)

Csak én

Hát persze, csak én. Ki más, ez volna az éneklés lényege, ha szólista az ember. Csak ő, az ő hangja, az ő lelke, az ő nagy magánya, szemben a közönséggel. De néha, nehéz évek után rászakad az emberre a magány. Hol vannak, hová lettek azok a legkedvesebbek, akik enyhítették ezt a magányt. Akik ott ültek a nézőtéren, és jobban izgultak, mint én magam.

És énekelni muszáj. Talán hallják, talán nem. Talán izgulnak most is.

Csak én. Micsoda nagyképűség. Hogyan lehetnék csak én? Hogyan is lehetnék egyedül? Itt vannak, ők formáltak azzá, ami most vagyok. És itt vannak mások. Itt van, aki meghallgat. Itt van mögöttem egy egész zenekar, akik mind azon dolgoznak, hogy ne legyek egyedül. Hogy a legtöbbet adhassam. Énekelni a világ legmagányosabb és legkiszolgáltatottabb pillanata. Egyfelől. A világ legközösségibb és legboldogabb pillanata másfelől. És a két véglet között ott vagyok. Csak én.

Fáy Miklós 

 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás